• +420 608 062 016
  • reditelka@skola-petrovice.cz
  • čp. 5, 403 37 Petrovice
  • Zdravý listopad ve školní družině

    Během měsíce listopadu si děti z prvního i druhého oddělení školní družiny společně zasoutěžily, a to hned ve dvou zdravých kláních.  Nejdříve v ochutnávce a poznávání různých druhů ovoce a zeleniny podle chuti a čichu. Jak to probíhalo? Děti se rozdělily do dvou družstev. Každé družstvo vyslalo svého zástupce a ten se utkal se soupeřem v postupném poznávání tří kousků ovoce či zeleniny. Nebylo to lehké, protože účastníkům soutěže byly zavázány oči, do úst vložen zkoumaný vzorek a museli se spolehnout jen na svůj nos a jazyk. Ve hře byly kromě atraktivních chutí ananasu, hroznového vína či mrkve i chuti těžšího kalibru jako třeba cibule a česnek. Slepý soutěžící, který první vykřikl správnou odpověď na ochutnávku ve svých ústech, přinesl svému družstvu bod. Děti se spravedlivě vystřídaly a družstvo s nejvyšším počtem bodů vyhrálo ovocná lízátka plná vitamínů. Po skončení soutěže děti s chutí dojedly všechny zbylé nakrájené kousky ovoce a zeleniny. Tyto vzorky čítaly celkem 23 druhů tuzemského i exotického ovoce a zeleniny. Naše děti mají rády ovoce a zeleninu, protože na talíři zbyl jen kousek cibule.

    Druhou společnou soutěží malých i velkých dětí ve zdravém měsíci listopadu byla ochutnávka a poznávání různých druhů léčivých bylinkových čajů dle barvy, čichu a chuti. Děti se dozvěděly o příznivých účincích čajů na naše zdraví. Nejdříve jsme si o jednotlivých druzích povídali, pak děti čaje ochutnávaly svým brčkem a snažily se názvy čajů zapamatovat. Ochutnaly heřmánkový, šípkový, zázvorový, kopřivový, meduňkový, zelený, mátový a černý čaj. Samotná soutěž probíhala tak, že jednotlivé dvojice doplňovaly do tabulky očíslované čaje, které se společně snažily určit. Při vyhodnocení vyhrála dvojice Sašenka Pružincová a Johanka Škodová, které z osmi druhů uhádly názvy šesti čajů.

    Akce se velmi vydařily.  Při obou soutěžích se děti dobře bavily a zároveň podporovaly povědomí o svém zdraví a zdravém životním stylu.

    Za školní družinu vychovatelky Šárka Šamsová a Dana Trojanová

     

    This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).